GELİŞİM

Arnavutluk: Avrupa’nın Saklı Kalmış Güzelliği

Arnavutluk: Avrupa’nın Saklı Kalmış Güzelliği
Güney Avrupa’da yer alan Arnavutluk’un sınırları kuzeyde Karadağ’la kuzeydoğuda Sırbistan’ı, doğuda Makedonya’yla ve güneyde Yunanistan’la çizilmiştir. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik denizi ve güneybatıda İyonya Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır.

Üniter parlamenter Cumhuriyet ile yönetilen Arnavutluk 12 idari bölgeye, 36 ile ve 61 belediyeye ayrılmaktadır. Başkenti Tiran’dır. Büyük şehirleri Berat, Diraç, Elbasan, Fier, Ergiri, Göriçe, Leç, Debre, İşkodra, Avlonya ve Kukes’tir.

Ülkenin resmi dili Arnavutçadır. Arnavutlar genelde ikiden fazla dil konuşmaktadırlar. İngilizce, İtalyanca ve Yunanca en yaygın konuşulan diller iken, Fransızca da çok yaygın olmamakla birlikte bilinmektedir. Diğer konuşulan diller ise Sırpça, Romence, Almanca ve Türkçedir. Sırbistan ile yaşadıkları siyasi sorunlardan dolayı mecbur kalmadıkça Sırpça konuşmamak daha iyidir.

Arnavutluk seküler bir devlettir ancak nüfusunun %56’sı kendisini İslam’a bağlı olarak tanımlar. Ülkenin %14’ü inançsız, %10’u Katolik Hristiyan, %7’si Ortadoks, %2,5’i ateist ve geriye kalan yüzdelik kesimi diğer dinlere bağlı olarak tanımlanmaktadır.

1943 yılında Nazi Almanya’sının himayesi altına girmeden önce, 1939 yılında İtalya tarafından işgal edilmiş ve burada Büyük Arnavutluk kurulmuştu. Arnavutluk komünist dönemin etkisiyle yaygın toplumsal ve siyasi dönüşümler geçirmiş ve uluslararası toplumlardan oldukça izole olmuştur. 1991 yılında Sovyet Rusya’nın dağılmasından sonra Arnavutluk Cumhuriyeti kurulmuştur.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkenin kıyı kesimleri sıcak hava dalgaları dolayısıyla oldukça sıcak geçmektedir. Kış sezonu ise hafif yağmurlu, orta sıcaklıkta geçmektedir. Arnavutluk’u ziyaret etmek için en iyi zaman mayıs, haziran ve eylül ayları olacaktır.

Arnavutluk’a Türkiye’den seyahat etmek istiyorsanız üç farklı yol bulunmaktadır. İlk tercih hava yoludur. Arnavutluk Tiran Rinas Havalimanı’na 1,5 saat süren direkt uçuşlar bulunmaktadır. Kara yoluyla gitme şansı da mevcuttur. Arabayla gitmek ya da otobüsle ulaşım sağlamak mümkündür. Arnavutluk şehrine ulaştıktan sonra etrafı kolayca gezmek için araç kiralamanız da mümkündür.

Arnavut kültürünün getirdikleriyle birlikte ülkenin halkı oldukça misafirperverdir ve bununla onur duymaktadırlar. Oldukça sevecen bir halk olan Arnavutlar, şehrin sokaklarında uzun yürüyüşler yapmayı çok severler.

Çoğu Akdeniz ve Balkan ülkeleri gibi Arnavutluk mutfağı da güçlü ve uzun bir tarihin etkisi altında oluşmuştur. Farklı zamanlarda bölgeye Yunanistan, Sırbistan, İtalya ve Osmanlı hakim olmuştur ve her imparatorluk Arnavut mutfağına derin izler bırakmıştır.

Arnavutluk Gezilecek Yerler

Tiran: Arnavutluk’un başkenti. Türkiye’den direkt uçuşlarda zaten sadece buraya yolculuk yapabiliyoruz. Haliyle Arnavutluk’ta gezilecek ilk durak İskender Meydanı, tarihi bölgeleri ve şehir müzeleriyle birlikte Arnavutluk’un en önemli şehri olan Tiran’dır.

Kurje: Kurje, Arnavutluk’a yakın bir noktada bir dağın zirvesinde kurulu bir Osmanlı şehri. Pazarları, evleri ve kalesiyle görülmesi gereken otantik bir yer.

Durres: Tiran’a en yakın denize girilecek yer diyebiliriz. Durres, aynı zamanda Arnavutluk’un en büyük ikinci şehri. Vaktiniz dar ise, Tiran ile Durres’i 2 gece 3 günlük bir programa sığdırabilirsiniz. Hem kültür hem deniz tatili olur böylece.

Berat: Arnavutluk’un bana kalırsa Ergiri ile birlikte en tarih kokan şehri. Berat Kalesi, Osmanlı’dan kalma evleri ve taş sokaklarıyla görülmesi gereken yerler listesinde zirvede.

Ergiri: Ergiri de aynı Berat gibi bir Osmanlı şehri. Son derece keyifli ve fotojenik bir şehir.

Ksamil: Yunanistan sınırı olunca ufak bir parça da Arnavutluk almış güzellikten. Bembeyaz kumları, turkuaz deniziyle Arnavutluk’un en iyi denizi burada.

İşkodra: İşkodra, Karadağ sınırında bir şehir. Ülkenin en güzel doğası, trekking rotaları bu civarda. İşkodra Gölü görülmesi gereken yerler listesinde.

Theth: Mükemmel bir doğa! Fotoğrafçılar buraya.

Valbona: Bu kanyonda harika doğa gezileri yapabilir, kamp kurabilirsiniz. Aynı zamanda bıkmayacağınız bir fotoğraf turu yapabilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA
Mesut Beyaz
Mesut Beyaz
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN