BİLİM TEKNOLOJİ

Bilim Denilince Ne Anlıyoruz?

Bilim Denilince Ne Anlıyoruz?
Bugün bilim denilince akla ilk olarak fizik, kimya, biyoloji, tıp ve coğrafya gibi bilimler gelir. Bilim insanı da bu alanlardan herhangi birinde çalışan ve uzmanlaşan kişidir. Bilim, teknolojinin temelidir. Tüm teknoloji bilimin eseridir. Uydulardan cep telefonlarına, internetten tıbbi aletlere, bilgisayardan lüks otomobillere kadar hayatımızın olmazsa olmazları tamamen bilimle üretilir.

İlk çağlarda doğa olaylarını yorumlayan "doğa felsefesi” zamanla daha disiplinli bir bilim haline geldi ve fiziği doğurdu. O zamanlar doğa felsefecileri olayların sebebini anlamak için gözlemler yapıyordu.

Değersiz taşlardan değerli madenler elde etme ve ölümsüzlük iksirini bulma çabası olan simya ise zamanla modern kimya bilimini ortaya çıkardı. Simyacılar Dünya’yı sadece anlamaya değil, bilim insanları gibi değiştirmeye de çalışıyorlardı. Asıl hedefleri felsefe taşıydı. İlginçtir ki tarihin önemli bilim insanları Newton, Rutherford ve Bacon da simya ile uğraşmıştır.

Hastalıkların tedavi edilmesi ve vücudun anatomisinin incelenmesi de tıp biliminin kaynağı olmuştur. Ancak eski zamanlarda çeşitli nedenlerle kadavra ile çalışmamak tıpta ilerlemeyi yavaşlatmıştır. Ayrıca insanlar ancak orta çağda kimya ile ilaç arasındaki ilişkiyi anlamışlardır.

Tüm bu bilimler değişik çağlarda farklı coğrafyalardan pek çok bilim insanının gayreti sonucu oluşmuştur. Bugünkü modern bilimin temeli geçmişteki doğulu ve batılı, Müslüman, Hıristiyan ve çeşitli farklı dinlere mensup pek çok bilimcinin ortak mirasıdır. Bilimde bayrağı zaman zaman doğu, zaman zaman batı taşımıştır. Tabii ki eski Yunan, Hint, Mısır ve Çinli bilim insanlarının önemli katkılarını unutmamak lazımdır.

Peki, bilimler bu günkü şeklini nasıl almıştır?

Bilimin gelişmesinde önemli rollerden birisi de günlük yaşamda kullanılacak aletlerin yapımıdır. Geçmişte uygulamalı işler yapanların çoğu aynı zamanda hünerli matematikçiydi. Bu anlamda madenciler, gemiciler, demirciler teoriyi pratiğe döktükleri için bilimin gelişmesinde önemli yerlere sahiptirler. Çünkü birçok şey hem laboratuvarlarda hem de atölyelerde icat edilmiştir. Mekanik ve makine bilimi, uygulamalı işler yapan bu insanların gündelik problemleri çözmeleriyle ortaya çıkmıştır. Örneğin trigonometriye, dik duvarlar inşa etmek isteyen inşaatçıların büyük katkısı oldu. Benzer şekilde geometri arazi ölçümü anlamındadır ve arazilerin ölçülmesi için ortaya çıkarılmıştır. Büyük elektronik hesap makineleri düşman şifrelerini kırmak ve füze rotalarını hesaplamak için tasarlandı. Daha sonraları bu hesap makineleri bilgisayarın yolunu açtı. Saat, 13. yüzyılda ibadetleri haber verme amacıyla ortaya çıkarıldı. Müslümanlar ve Yahudiler ibadetlerini Güneşe göre, Hıristiyanlar da çan ve mekanik saate göre yapıyorlardı. 1880'de Paris'teki tüm saatler merkezi bir sistemden üflenen basınçlı hava ile koordine ediliyordu. Günlük yaşamda kullanılan birçok aletin, savaşların ve ibadet saatlerinin düzenlenmesinin bilime bu şekilde katkısı olmuştur.

YAZAR HAKKINDA
Hasan Kaya
Hasan Kaya
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN