BİLİM TEKNOLOJİ

Bilim ve Gelecekteki Meslekler

Bilim ve Gelecekteki Meslekler
Özellikle korona salgınının ortaya çıkıp tüm dünyayı etkilediğinden bu yana çalışma hayatında, eğitimde ve günlük yaşamda köklü değişiklikler oldu ve olmaya devam ediyor. 2000 yılından önce yavaş yavaş yaşamımıza girmeye başlayan ve o zamanlar tamamen bir lüks olarak görülen bilgisayar, internet ve cep telefonları günümüzde olmazsa olmazımız haline geldi. Tüm resmi ve gayri resmi işler artık internetle yapılıyor. Salgının etkisiyle derslerin evlerden çevrimiçi işlenir hale gelmesiyle eğitim anlayışında da köklü değişiklikler oldu. Uzaktan eğitimde öğrenci ve öğretmen arasında ve öğrencilerin akranlarıyla yüz yüze etkileşiminin olmaması bu eğitim tarzının en büyük eksiği olarak görülüyor. Ancak uzaktan eğitimin faydalı olduğu noktalar da var elbette. Mesela İstanbul’da yapılan bir eğitime bulunduğunuz şehirden katılabiliyorsunuz. Bu size çok zaman kazandırıyor. Gelinen noktada artık uzaktan eğitimin de hayatımızın bir parçası olacağı belli. Dünya salgınla elindeki teknolojik imkânları sonuna kadar zorlayarak dönülmesi zor bir yola girdi.

Uzmanlar yakın bir gelecekte birçok mesleğin ortadan kalkacağını daha doğrusu yerini yenilerine bırakacağını, birçok işi de makinelerin yani yapay zekânın yapacağını söylüyorlar. Komplo teorisyenleri de boş durmayarak teorilerini üretmeye başladılar bile. Yapay zekâ kullanılan robotların Dünya’yı ele geçirerek insanlığı yok edeceği ya da virüs için kullanılan aşıların insanları kontrol etmek için kullanılan biyolojik bir silah olduğu gibi teoriler insanları oldukça tedirgin ediyor. Birkaç yıl önce atom altı parçacıklarla ilgili olarak İsviçre CERN’de yapılan deneyin bir kara delik ortaya çıkararak Dünya’yı yok edeceği de söylenmişti ama deney başarıyla gerçekleştirildi ve böyle bir şey olmadı. Aslında insanlar tedirgin olmakta haksız da sayılmazlar. Çünkü özellikle tüm Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerinde sürekli bir karmaşa ve savaş var. Gelecekte savaşların şekil değiştireceği konuşuluyor. Bence yapılması gereken bilim ve teknoloji üreterek ülke olarak bu alanlarda yerimizi almak olmalıdır. Şu bir gerçek ki özellikle çeşitli ülkelerde okullara ders olarak konulmasıyla birlikte robotik kodlama ve yapay zekâ gibi teknolojiler geleceğin tüm mesleklerini etkilemeye başladı. Bu alanlarda gelişmek için uygun eğitimlerin verilmesi gerekiyor.

Gelişen dünyada artık ticaret, tarım, sağlık, askerlik, eğitim ve diğer tüm alanlarda teknoloji etkin olacak. Bilim üreten ülkeler teknoloji de üreterek daha fazla söz sahibi olacaklar. Zaten son yüzyılda uçak, gemi, araba, cep telefonu ve elektronik eşya gibi teknolojik ürünleri üretenler dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip oldular. Avrupa’da bu alanlarda üretim yapan bazı şirketlerin yıllık kazançları birçok ülkenin ekonomisinden fazladır. Sonuçta ekonomide söz sahibi olanlar askeri ve siyasi alanda da söz sahibi oluyor. Yani geleceğin savaşları ekonomi üzerinden olacaktır. Güçlü ekonomiye sahip olmak için teknoloji üretmeli, teknoloji üretebilmek için de bilimsel çalışmalar yapmalıyız.

İşte size geleceğin bazı meslekleri: ARGE Mühendisi, Siber Güvenlik Uzmanı, Robot Mühendisi, İnsansız Hava Aracı Operatörü, Yapay Zekâ Geliştirme Uzmanı, Yapay Zekâ ve Sağlık Uzmanı, Sanal Mağaza Danışmanı, Dijital Reklamcılık, Artırılmış Gerçeklik, Elektrikli Arabalar Teknik Bakımcısı

Farklı isimlendirilebilecek olan bu mesleklerde çalışabilmek için ilk önce hayal gücü çok iyi kullanılmalı, bilgisayar ve yazılım bilinmesi gereklidir. Bunun için de sayısal alanlardan bilgisayar, yazılım, endüstri, elektrik ve elektronik mühendisliği, matematik ve istatistik gibi alanlarda eğitim alınmalıdır. Ayrıca günümüz eğitim anlayışı geleceğin mesleklerinde yetersiz kalacaktır. Bu mesleklerde başarılı olabilmek için bilimsel düşünce kadar disiplinler arası etkileşim, hayal gücü ve sanatsal düşünce de çok önemlidir.

YAZAR HAKKINDA
Hasan Kaya
Hasan Kaya
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN