EDİTÖR

Değişen Dünyada Eğitim

Değişen Dünyada Eğitim
Teknolojinin hızlı gelişimi dünyamızın her gün biraz değişmesine sebep olmaktadır. Birçok alanda ortaya çıkan yenilik ve teknolojiler bir taraftan hayatlarımızı kolaylaştırırken diğer taraftan hayatlarımıza farklı olguların girmesine sebep olmaktadır. Hatta bazılarımız bu değişimin tam ortasına doğmaktayız bu yüzden de eski ile yeni arasındaki idraki kaybederek, değişimi bile fark edemeyebiliyoruz. Diğer bütün olgular gibi eğitim de bundan nasibini almıştır. 

Eğitim ve öğretim denildiğinde akla ilk gelen okul ve sınıftır. Belirli bir mekanın içerisinde, belirli bir zaman diliminde kişinin hayatında kullanacağı, onu uzmanlaştıracak meseleleri bir öğretici yardımıyla elde etme eylemi olarak bakılabilmektedir eğitime. Kara tahtalar, tebeşir tozları, üzeri karalanmış sıralar… Bütün bunlar okul dediğimiz mekanın fantastik gereçleri. Sonra kara tahta ve tebeşir tozu, Mahmut Hoca ve Hababam sınıfı da gitti ve keçeli kalemlerle yazılan beyaz tahtalar geldi. Sınıfın her yerinde ağır bir koku, silgi kaybolduğu zaman ıslak mendille temizlemek gerekirdi… Nihayetinde ise akıllı tahta denilen bilgisayar tabanlı tahtalar geldi, artık her şey daha teknolojik olacaktı. Fatih projesi ile kitaplar tablete taşındı, deneme çok başarılı olmasa da, en azından yeni dünyanın eğitim yöntemi için bir girişim olmuştu. Bu yeni girişim internet tabanlı dershanelerle desteklendiğinde interaktif eğitim dediğimiz yeni dünyanın eğitim yöntemi ortaya çıkmaktadır. 

Dönüşen dünyada bir diğer mesele de Kendin Öğrenme denilen İngilizce aslı Self-Education olarak tanımlanan öğrenme yöntemlerinin yaygınlaşmasıdır. Artan dijitalleşme ve teknolojik unsurlar öğrenimi mekan ve zaman anlamında genişletmiştir. Bu genişleme insanların otobüste giderken dil çalışabilmelerini, bir kafede otururken matematik derslerini dinleyebilmelerini ve daha birçok, normalde okulda alınabilecek, dersi zaman ve mekan sınırı olmadan almalarına imkan tanıdı. Diğer taraftan günlük programımızda bize asistanlık yapan eğitim uygulamaları da cabasıdır. Son yıllarda ise bu tip mobil uygulamaların sayısı ve kullanımı gittikçe daha da çok artmaktadır. 

Eğitim ve öğretim kendin öğrenme ve interaktif eğitim yöntemleri ile yeni bir boyut kazanıyor. Öğrenmek eskisi gibi zor değil, bilgiye ulaşmak hiç olmadığı kadar kolay ve böyle bir çağda bireyden beklenen yeteneklerde artıyor. Bu yüzden bu platformları en iyi şekilde kullanmak ve faydalanmak bir zaruret haline geliyor. 

Selam ve dua ile iyi okumalar!

YAZAR HAKKINDA
Enes Yıldırım
Enes Yıldırım
Genç İstikbal Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN