BÄ°LÄ°M TEKNOLOJÄ°

Dijital İllüstrasyon

Dijital İllüstrasyon
Dijital illüstrasyon, dijital araçlar yardımıyla oluşturulan görsellere verilen addır. Bu araçlar, Adobe Illustrator ve Photoshop gibi yazılımları ve uygulamaları içerir. İllüstrasyon kelimesi Fransızcadan dilimize geçmiştir. Asıl kökü ise Latince fiil olan ve aydınlatma anlamına gelen ‘illustrate’ kelimesinden gelmiştir. ‘Illustrate’ kelimesi ise parlaklık, parıldama manasına gelen ‘lustrum’dan türemiştir. Dijital illüstrasyon dijital araçlarla çizerin tamamen kendi yeteneklerini bağlı olan bir sanattır. Dijital olarak birçok araç kullanımı mümkündür; tablet, PC, Mouse, çizer tahtası, kalem vs. illüstratörler için her biri ayrı bir avantaja ve uygun kullanıma sahip bolca teknik mevcuttur. Bunların içerisinde geleneksel olarak; siyah beyaz (kalem ve mürekkep, karalama tahtası, kalıp tahtası), ve renkli çizim tekniklerini (sulu boya, guaj ve akrilikler) içerir. Dijital devrimin ortaya çıkmasıyla birlikte, dijital illüstrasyonlar üretmek için bilgisayarların ve yazılım uygulamalarının kullanımı sanatçının araç kutusuna eklendi. İki tür yazılım uygulaması, Bitmap ve Raster uygulamaları ve vektör veya nesne yönelimli uygulamalar, dijital çizimler üretmek için kullanılabilir.

Çoğu nesneyi ya da canlıyı en ince ayrıntısına kadar görsele dönüştürmeyi sağlar. Bu özelliğiyle çoğu bilim dalına da fayda sağlamaktadır. Örneğin bir böceği gösterirken gözlemleme süreci, entomologun (böcek bilim uzmanı) uzantıların ve diğer vücut parçalarının pozisyonunu ve iç yapısını incelemesini sağlar. İllüstrasyon ayrıca makro fotoğrafçılığın alan derinliği sorununun da üstesinden gelir. Işığın numune üzerine düşme şekli ve ışık ile gölge arasındaki kontrast illüstrasyonda tamamen kontrol edilebilir. Gerçeğe yakın duruşlar çizimlerle gösterilebilir ve mükemmel örnekler, hiçbir tek örneğin tam olarak bozulmamış olmadığı bir dizi korunmuş örnekten yeniden oluşturulabilir. Son olarak, illüstrasyon ucuzdur; yetenekli bir sanatçının elinde, bir kuş tüyü kalem ve bir şişe Hindistan mürekkebi dikkate değer sonuçlar verebilir.

Bitmap uygulamalarında, bir görüntüyü temsil etmek için sanal bir piksel ızgarası (Bitmap) (resim öğeleri) kullanılır. Pikseller, dijital bir görüntünün en küçük bireysel bileşenleridir. Bir bilgisayar monitöründe, her piksel sabit bir boyut, konum ve renk veya gri tonlama değeri olan küçük bir kare olarak görünür ve ayrı ayrı düzenlenebilir. Bit eşlemeli görüntüler çözünürlüğe bağlıdır: üretilen görüntünün çözünürlüğü, görüntüleme aygıtına (bilgisayar monitörü, yazıcı) ve bit eşlem görüntüsünün doğal çözünürlüğüne bağlıdır. Tanımlanmış çözünürlüğünün üzerinde görüntülenen veya yazdırılan bir görüntü "pikselleşir". Bit eşlemli görüntüler, yakalama aygıtlarından (dijital kameralar, tarayıcılar), ekran yakalama uygulamalarından (SnagIt, Grab, Screenshot Plus) ve Adobe Photoshop, Canvas, Corel Painter ve GIMP gibi görüntü düzenleme programlarından gelir. Bu uygulamalar, tek tek pikselleri düzenleme yeteneğinin renk ve tonda hassas ila ince değişikliklere yol açabilir (örn. fotoğraf veya tüm görüntünün parlaklığını veya kontrastını değiştirme). Yetenekli bir dijital sanatçının elinde, bunlar geleneksel medya ile üretilen illüstrasyonlardan neredeyse ayırt edilemez. Birçok çizim ve görüntü düzenleme uygulaması ticari olarak (örneğin, Adobe Photoshop ve Illustrator), "açık kaynak" uygulamalar aracılığıyla veya "ücretsiz yazılım" (örneğin, GIMP, Inkscape) olarak mevcuttur.

Birçok alanda dijital illüstrasyonlara rastlamak mümkün. Bu mümkün olduğu gibi birçok alandan illüstrasyon içeriği çıkarmak da mümkün. Bunun en çok kullanılanı da sinema. Çoğu sinema filmlerinin kült sahnelerinin, karakterlerinin, anlarının illüstrasyonlarını görebiliyoruz. Kullanımının rahat ve uyarlı olması illüstrasyonu bilim alanlarında, dergilerde, kitaplarda, çizgi romanlarda, kitaplarda, filmlerde ve daha çokça alanda yer almasını sağlıyor. Çağımıza uygun, mütevazi şartlarda da icra edilebiliyor olması bu tekniğin kullanımını yaygınlaştırıyor.

YAZAR HAKKINDA
DoÄŸan ÅžimÅŸek
DoÄŸan ÅžimÅŸek
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN