GÜNDEM

E-Spor

E-Spor
E-Spor online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik spor, dünyanın farklı yerlerindeki kişilerin internet aracılığıyla bağlantı kurup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup oyun oynayabilecekleri bir spor olarak, tanımlanabilir. Tıpkı futbol, basketbol, voleybol  gibi E-spor müsabakalarında da kişiler veya takımlar karşı karşıya getirilir. Parmak hızı, algılama gibi çeşitli yeteneklerin yarışacağı, oyunu izlemesi ve yapması keyifli bir ortam oluşturulur. Diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektirir.

Önceleri çok da dikkate almadığımız (derken spor olarak görmediğimiz ve dünya gündeminde bu kadar yer ettiğini hissetmediğimiz) E-Spor, kendi kendine büyüdü, gelişti ve geniş bir kitlenin ilgi odağı oldu. Hala dikkate almamıştık-ki Bir gün Fenerbahçe, Galatasaray gibi büyük takımların da E-Spor takımlarının olduğunu öğrenene kadar.- Nasıl olur? Bunu hakkedecek ne yaptılar? Demeye fırsat vermeden dünyada büyük bir furya başladığını fark ettik. Başladık takımımızı desteklemeye…

Yaklaşık 4-5 senedir ülkemizde popülerleşmeye başlayan e-sporun kökenleri aslında çok eskiye dayanıyor. Türkiye’de daha gelişme sürecinde olan ve daha çok League of Legends’ın adının duyulduğu E-spor tarihi 1980’lere uzanıyor. Hoş, güzel de o zamanlar internet mi vardı?

1980-1990 döneminde E-Spor

 İlk defa ‘Arcade’ şirketinin atari makineleri E-spor tarihinin başlangıcıdır. Genellikle en yüksek skoru yapan kişi, yarışmadan galip ayrılır. Bu olay ilk başlarda yakın arkadaşlar arasında olsa da organize olarak turnuvaların oluşması çok da uzun sürmemiştir. Atari, ilk video oyun turnuvasını 1980 yılında, Space ‘Invaders’ Turnuvası’nı düzenleyerek gerçekleştirmiştir. Bu turnuvaya neredeyse 10 bin katılımcı dahil olmuş ve ardından gelen diğer turnuvalar ileride E-Spor olarak adlandırılacak etkinliklerin tohumlarını atmıştır.

1990-2000 döneminde E-spor

90’lu yıllarda bilgisayar oyunculuğunun yükselişi ile birlikte, ilk gerçek E-Spor mücadeleleri de ortaya çıkmaya başladı. 1997 yılında Red Annihilation adı altında düzenlenen “Quake” turnuvası, E-Spor etkinliklerinin ilk gerçek etkinliği olarak kabul edilir. Neredeyse 2 bin katılımcıyı kendisine çeken turnuvanın ödülü ise, Quake’in baş tasarımcısı ve efsanevi oyun yazılımcısı John Carmack’ın sahibi olduğu Ferrari olarak belirlenmiştir. 90’lı yılların sonlarına doğru StarCraft: Brood War ile birlikte strateji türündeki oyunlar da E-Spor’a giriş yaptı. Diğer oyunlar anlık yeteneklere ve hızlı reflekslere dayalı bir oynanış sunarken, strateji oyunları bunlara ek olarak uzun vadeli planlara ve dikkatli düşünmeye ihtiyaç duyuyordu. Bu özellikleriyle strateji oyunları modern zamanların satranç oyunu olarak kabul edilir hale geldi.

2000 ve sonrası

Yeni milenyum ile birlikte popüler turnuvalar ve oyunlar sayesinde E-Spor asıl halini almaya başladı. 2000 yılında iki büyük uluslararası turnuva organizasyonu olan World Cyber Games ve Electronic Sports World Cup kuruldu. Hala yıllık olarak turnuvalar düzenlemeye devam eden bu iki organizasyon, E-Spor dünyasının önemli isimleri haline geldi. Yakın zamanlarda başlayan diğer büyük E-Spor etkinlikleri arasında İsveç’te düzenlenen ve dünyadan birçok katılımcıyı kendine çeken Dreamhack, Güney Kore’de düzenlenen ve dünyanın en prestijli “StarCraft II” etkinliği ve strateji oyun dünyasının zirvesi kabul edilen Global StarCraft II League (GSL) bulunuyor. 2010 yılında başlayan GSL her yıl izleyici sayısını ikiye katlayarak büyümeye devam ediyor ve dünya çapında 50 milyondan fazla izleyicisi bulunuyor.

Günümüzün popüler oyunları ise League Of Legends, Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II ve Hearthstone. Yeni jenerasyon günden güne artan bir şekilde “geleneksel” sporlardan uzaklaşıp, kimi zaman çok daha rekabetçi, kimi zaman çok daha heyecanlı olabilen oyunların profesyonel dünyasına adım atıyor. Ödül havuzu 20 milyon dolara kadar yükselebilen, Dünya Şampiyonası ismiyle düzenlenen büyük turnuvalarda anlık seyirci sayısı yüz milyonlara yaklaşırken hem küresel hem dijital hem de dinamik ve genç bir kitle E-Spor ile yatıp kalkıyor.

Dünya değişiyor. Spor kavramı geçmişte harekete dayanan bir kavramken; bugün spor kavramının geldiği nokta bu. Biraz daha zorlarsak birlikte vakit geçirmeye dayalı her şey spor olarak adlandırılacak. Yarının spor dallarını hep birlikte merakla bekliyoruz.

ÖNCEKİ YAZI KUŞAKLARIN AHENGİ
YAZAR HAKKINDA
Murat Bulut
Murat Bulut
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN