BİLİM TEKNOLOJİ

Hayatın Her Alanında: Eğitim Teknolojisi

Hayatın Her Alanında: Eğitim Teknolojisi
Eğitim teknolojisi isminden de anlaşılacağı üzere birbirinden bağımsız iki farklı sektör olan eğitim ve teknolojinin ortak paydada buluşturulmasıyla oluşturulmuş bir alandır. 

Eğitim

Belirli bir amaç uğruna bilişsel ve fiziksel yetenekler kullanılarak edinilen bilgi, beceri ve anlayışların tümüne denir. Eğitim verecek kurum, kuruluş veya kişilerin önce amacını belirleyip vereceği bilgiyi örneklendirerek, basit ve sabırlı bir şekilde vermesi gerekir ki insanlar anlayabilsin. 

Teknoloji

İnsan hayatını kolaylaştıran alet ve gereçlerin üretilmesi için gereken bilgi ve malzeme bütününe denir. Eğitim teknolojileri ise insanların eğitim için ürettiği teknolojik alet ve gereçler olarak nitelendirilebilir.

Eğitim Teknolojisi

Eğitim teknolojisi kavramsal olarak ayrı bir başlık olabilir ama içerik olarak günlük hayatta kullandıklarımızdan farklı bir şey değildir. Bu sebeple insanoğlunun kullandığı her türlü teknoloji aslında birer eğitim aracı olarak değerlendirilebilir. Çünkü kullanılan her teknolojik ürün bir eğitim sonucunda ortaya çıkmıştır ve kullanabilmek için kısa da olsa eğitim gerektirmektedir. Aslında eğitim denildiğinde de akıllara genelde sadece okul gelmektedir; ancak göz ardı edilen bir gerçek vardır ki, insan doğduktan sonra ölene kadar birer öğrencidir. Dolayısıyla insanın geride bıraktığı her gün karşılaştığı her olay ve kullandığı her şey kendisi için birer eğitimdir; ancak eğitim teknolojisi dediğimizde akıllara en çok gelen internet olacaktır. Çünkü aklımıza bir soru takıldığında genel olarak internete başvurmaktayız. Sebebi ise işinin ehli olan birçok insanın, internet üzerinden yaptığı işin püf noktalarını gerek görsel gerek işitsel olarak aktarabiliyor oluşudur. 

Birkaç Örnek!

Hayatımızdaki hemen her şeyin teknolojik olarak şekillenmeye başlayıp giderek gelişmesi; ‘’Eğitim alanında da böyle bir değişim olabilir mi, eğitim modeli değişirse okul dediğimiz sistem modeli de değişir mi?’’ sorularını akıllara getiriyor. Uzaktan eğitim olarak nitelendirdiğimiz eğitim modelinde kısmen karşılaştığımız; öğrencinin evde oturup kamera ve mikrofon yardımıyla sanal bir sınıf ortamında ders alması gibi. Bu proje VR gözlükler ile mümkün olabilir. VR gözlüğü kafamıza geçirdiğimiz an kendimizi; 3 boyutlu ve kişilerin avatar olarak göründüğü sanal bir sınıfta, öğretmen tarafından eğitim görebilmektesiniz.

Bir diğer örnek ise birçok insanın Windows işletim sistemlerinde, özellikle Windows 10’da kullandığı kodlama programları. Ayrıca programlar ile birlikte işletim sisteminin kendisi de bir eğitim aracı olabilir. Örneğin, Linux işletim sisteminin dağıtımlarından biri olan Skolelinux-Debian Edu sistemini bilgisayarınıza yüklediğinizde hem açık kaynaklı hem de eğitim için geliştirilmiş; matematikten tutun da astrolojiye kadar bünyesinde program barındıran bir sistem elde edebilirsiniz. Bu sistem her yaştan öğrenciye hitap etmekle birlikte görsel teknolojilere de ayak uyduran bir işletim sistemini kullanıcısına öğretmiş olacak.

Bilgiden Tasarruf Edilmez!

Bu iki örnek eğitim teknolojileri adına verilebilecek yüzlerce örnekten sadece iki tanesi. Örnekler sürekli artıyor, var olanlar geliştiriliyor. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Biliyoruz ki artık teknolojinin gelişimine katkıda bulunabilmek için uzun süreli eğitimlerden geçmeye gerek yok.

En basit örneği yazılım alanı. Her şeyin artık yazılım ile şekillenmeye başladığı teknoloji dünyasına bir şeyler katabilmek yazılım mühendisi olmaya gerek kalmadı tabi ki işin ehli olabilmek için belli bir eğitim almamız gerekiyor ama ortaokul öğrencilerinin bile kendilerine ait yazılımlar yapmaya, geliştirmeye başladıkları bir dönemde yaşıyoruz. Böyle olmasının sebebi de elimizdeki bilgi bolluğu. Her şeyden tasarruf edilebilir ama bilginin azından tasarruf etmeyi değil çoğundan özünü, doğrusunu ve faydalısını seçip kullanmayı tercih etmemiz lazım. Bunun için de çokça araştırma yapmalı öğrenmeyi ve fayda sağlamayı istemeli çok olanı da kullanabilmeyi öğrenmeliyiz.

YAZAR HAKKINDA
Ömer Faruk Çelik
Ömer Faruk Çelik
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
Nureddin Ertan Pişkin
30-03-2020 - 14:02
Birkaç Örnek! başlıklı paragraftaki astroloji kelimesi yerine astronomi kullanılması gerekiyor sanırım. Zira gök bilim = astronomi, ancak burç ve fal uğraşları=astroloji.Teşekkür ederim, yazılarınızın devamının gelmesi dileğiyle.. :)
YORUM YAPIN