KÜLTÜR SANAT

Kitap Kritiği

Kitap Kritiği
ERMİŞ/ HALİL CİBRAN: Uzun zamandır hafızamdan silemediğim cümleleriyle bende bir derya düşünce bırakmış, bir kitap. Sadece 54 sayfadan oluşan bu kitaptan saatlerce üzerine konuşup çeşitli dersler çıkarabileceğimizi düşünüyorum, âcizane. Eminim ki sizlerin de ruhu sızısız ayrılmayacak bu kitaptan. Şöyle genel olarak kitaptan bahsetmem gerekirse: İnsan için tüm amaçlarını susuzluktan çatlamış dudaklara ve tüm yaşamı bir çeşmeye dönüştüren bir armağandan daha büyüğü yoktur kuşkusuz. Benim şerefim ve ödülüm işte bu armağanda yatıyor. Ne zaman içmek için çeşmeye gelsem, diri suyun kendisini susamış bulmamda…” Yıllar boyu kendisine yurt olan kentten ayrılırken, Ermiş’ten geride bıraktığı halka hitap etmesi istenir. Kent halkı ona aşk, evlilik, suç, ölüm, güzellik ve daha pek çok konuda sorular yöneltir. Aldıkları karşılık, hoşgörü ve sevginin biçimlendirdiği bir insan yaşamı üzerine hazine değerindeki öğütlerdir. Haklıyla haksızın, suçluyla suçsuzun, dimdik ayakta duranla düşmüşün aslında aynı insan olduğu bir yaşamdır bu… Keyifli okumalar dilerim.



SİMYACI / PAULO COELHO: Çoğumuzun ortaokul/lise yıllarında özet çıkarmak için okunması istenen kitaplardan ilk beşe gireceğini düşünüyorum. Eğer okumadıysanız okumanızı, okuduysanız da keyfini çıkararak tekrar okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Bir büyük Doğu klasiği olan Mevlâna'nın ünlü Mesnevi’sinde yer alan bir küçük öyküden yola çıkarak yazılan bu roman, yüreğinde çocukluğunun çırpınışlarını taşıyan okurlar için bir yapıt haline geldi. Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının öyküsü. Ama aynı zamanda bir "nasihatname"; "Yazgına nasıl egemen olacaksın? Mutluluğunu nasıl kuracaksın?" gibi sorulara yanıt arayan bir yaşam ve ahlak kılavuzu. Mistik bir peri masalına benzeyen bu romanın, dünyanın dört bir yanında bunca sevilmesinin gizi, kuşkusuz bu kılavuzluk niteliğinden kaynaklanıyor. Ve unutmayın Simyacı'yı okumak, herkes daha uykudayken şafak vakti uyanıp, güneşin doğuşunu izlemeye benziyor. Keyifli okumalar…



AYASOFYA’NIN GÖZYAŞLARI/ İlhan Kurt: Yazarın film tadında roman dediği kadar var… Açıkçası benim sevdiğim tarzda yazılmış bir roman, bir olay anlatılırken bir yandan da bir farkındalık oluşturma hâkim kitabın başından sonuna kadar. Açıkçası beni oldukça sürükledi götürdü, o heyecanla sizlerle de paylaşmak istedim. Kitapta birden fazla kişi ve topluluk olduğu için bölüm bölüm ilerliyor. Bir yanda Ömer Hoca’yı okurken bir anda aynı gizemle Yasin’i okuyoruz hoop bir anda Fehire Sultan. Karakterler o kadar hayatın içinden ki bir tarafta mefkûresini her şeyin üzerinde tutan bir imam, bir tarafta aşkı ve idealleri arasında sıkışan bir genç, bir tarafta da eşir bir şehir ve mahzun fethin nişanesi. Siz kapağını açın ve okumaya başlayın eminim bırakamayacaksınız keyifli okumalar dilerim.



YAZAR HAKKINDA
Seda Erdoğan
Seda Erdoğan
Genç İstikbal Yazarı
YORUMLAR
Esra Akdoğan
14-02-2019 - 20:49
Okuma isteğini iki katına çıkaracak bir yazı olmuş. Seda Erdoğan\'ı tebrik ediyor Genç İstikbal\'e şükranlarımı sunuyorum.
YORUM YAPIN