EDİTÖR

Linç Etme!

Linç Etme!
Linç eylemi bir öfke grubunun, bir nesneyi veya kişiyi düşüncesizce ve orantısızca yargılaması ve saldırması sonucu ortaya çıkan toplumsal bir vakıadır. Günümüzde birçok toplumsal vakıada görülen düşüncesizlik hastalığı bu eylemen temel taşlarından bir tanesidir. Eylemin diğer bir temel taşı ise öfkedir. Öfke olmaksızın linç eylemi kendi olmaktan çıkar. 

Evet! Düşüncesizlik ve öfkenin birleşiminden ortaya çıkan bir eylem, tarihin tozlu sayfalarında birçok kez kendine yer edinmiş bir eylem. Her şeyin değişime tabi olması gibi bu eylemde değişime tabi olmuş zamanla farklı araçlar üzerinden gerçekleşmeye başlamıştır. Özünden hiçbir değişim olmadığı için kendi değişmiştir diyemiyoruz, özünde yani düşüncesizlik ve öfkede hiçbir değişim olmamıştır. Tarihin ve insanın ilk zamanlarında Kabil’in attığı taş ile başlamıştı bu eylemin hikayesi. Daha önce başka bir yazımızda belirtmiştik taş birçok defa direnişin ve başkaldırının sembolü olmuştur diye, şimdi ise görüyoruz ki taşında bir negatif tarafı varmış. Taş bir direniş aracı olabildiği gibi bir linç aracıda olmuştur. Uzun bir süre taş ve küfür bu eylemin en önemli hizmetkarları olmuşlardır. Ta ki çok yakın zamanda sosyal medya icat edilene kadar. Artık taşlar tarihe gömülüyordu, linç eyleminin yeni bir aracı vardı; sosyal medya.

İnsanların kendi gerçekliklerinden kaçma yeri olan sosyal medya, günümüzde hepimizin için birçok şey anlamına gelmekte. Hayatın kendisi gibi birçok iyi ve kötü tarafı olan, sanal ve gerçek arasındaki köprü olan bu mecra linç eylemini de bünyesinde bulundurmakta. Sanal olanın içinde sanal olan troller linç eyleminin baş aktörleri. Linç edecekleri bir hedef gösterilmesi, onların ellerinden gelen her şeyi düşüncesizce yapması için yeterli. Troller kalabalığın içindeki provokatörler, ilk taşı ve ilk sloganı paylaşıp zaten düşünmeden ve öfkeyle hareket etmeye meyilli kitleyi harekete geçiren provokatörler. Sonra ise #Hain yazılı paylaşımlar ve linç eylemi başlasın… Sonuç olarak iki haslet bizi  bu eylemin kötülüklerinden kurtarabilir; düşünmek ve sabretmek. 



Sevgili okur!

Bu ay yine senin için elimizden geldiğince iyi bir sayı hazırlamaya çalıştık. Modern toplumun en büyük hastalıklarından biri olan linç eyleminin dijital platforma nasıl yansıdığını inceledik. Yine bilim ve teknolojiden kültür sanata renkli bir yazılar kuşağı hazırladık. 

Selam ve dua ile iyi okumalar!

YAZAR HAKKINDA
Enes Yıldırım
Enes Yıldırım
Genç İstikbal Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN