BİLİM TEKNOLOJİ

Nereden Nereye?

Nereden Nereye?
Genç İstikbal dergimizin 20. yılına özel olarak size tebessüm ettirecek bir teknoloji köşesi yazısı okutmak istiyoruz. 

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere teknolojideki gelişim geometrik olarak ilerliyor. Yani, insanlığın sahip olduğu teknoloji mirasının büyük çoğunluğu son yirmi yılda inşa edilmiş. Diğer bir deyişle bugün kullandığımız dokunmatik telefonlar, geniş arama motorları, bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemleri, gelişmiş kayıt cihazları, görsel ve işitsel içerikler, sosyal medya ve daha fazlası 2000 yılında ya yoktu ya temel düzeydeydi.

NOKIA 3310

Türkiye’de cep telefonlarının yeni yaygınlaştığı bu dönemde genellikle Motorola, Ericson, Nokia telefonlar piyasaya hâkimdi; çoğunlukla renksiz, küçük, led ekranlar çağrı yapma, sms’le haberleşme, basit oyunların oynanması dışında çok işleve sahip değildi. Bazı telefonlar antenliydi. Yalnızca (bugün Vodafone olarak bildiğimiz) Telsim ve Turkcell operatörlerinden numara alınabiliyordu, Aycell ve Aria o sene kuruldu. Sabit hatlardan ve ankesörlü telefonlardan (telefon kartlarıyla) faydalanılabiliyordu. Efsane telefon Nokia 3310 bu sene piyasaya çıktı. 1998 yılında ASELSAN’ın ürettiği 1919 telefon modeliyse ilk titreşimli telefon olmasına karşın yurtdışında kopya edilmiş olup patent hakkı sebebiyle telefonun üretimine devam edilememiştir. Dolayısıyla yapılan bir çalışmayı meşru zeminde teyit ettirmek önem arz etmektedir.

WINDOWS 98 ve WINDOWS 2000

Bugün en basit metin dosyalarının sahip olduğu hacimde veri dosyaları o zaman sosyal kullanımda olan bilgisayarların temel donanımını oluşturuyordu desek yanılmış olmayız. 2000 yılında tanıtılan profesyonel kullanıcılara yönelik Windows 2000’in ve geri kalan sosyal bilgisayarlarda kurulu olan işletim sistemi 98’in efsanevi oyunları içindeyse Warcraft, Age of Empires, GTA, Need for Speed, Counter Strike, Mortal Kombat, FIFA da bulunuyordu. Windows XP ise 2001 yılında tanıtıldı. Yine bu dönemde atari salonları rağbetini internet kafelere devretmeye başlamıştı. ICQ, MSN gibi haberleşme portalları kullanılıyordu. Yahoo Google’ın gerisinde kalmamıştı ve sosyal medya kullanımı yoktu.

DİSKET, KASET, CD, DVD, USB

720 KB, 1.44 MB, 1.76 MB boyutlarında olan disketlerin yanı sıra, 700 MB CD’ler ve 4.7 GB DVD’ler depolama için kullanılıyordu. USB bellekler ise o yıl icat edildi. Memory Card’lar olmasına karşın SD kartlar 2001 de icat edildi. 

Bir kasedin iki yüzüne de arka arkaya kaydedip dinlenilen şarkılar, Tarık Tufan için gençlik de demekti.

Dijital Kameralar ve Fotoğraf

Dijital kameralar 1975 yılında icat edilmiş olmasına karşın pozlu fotoğraf makinelerinde yakalanan karelerin tab ettirildiği zamanlar desek abartmış olmayız. Işığa tutar, fotoğrafı bozmanıza karşın hakkında fikir sahibi olabilirdiniz.

WALKMAN, CD ÇALAR, iPod

Walkman teknolojisi geride kalmasıyla, o gün için taşınabilir ve estetik; bugün için kaba ve kullanışsız CD çalar sayesinde müzik dinleyebilirdiniz. iPod 2001’de Amerika’da tanıtıldı. MP3 çalar o gün icat edilmesine karşın 250 USD ücretle yaygın bir cihaz değildi.

BROADWAY

Audi, Mercedes, BMW gibi otomobil devleri o gün de lüks araçlar üretiyordu. Opel Astra, Toyota Corolla, Volkswagen Golf gibi toplumumuzun vazgeçemediği araçlar o gün de son modellerini tanıtıyordu. Ancak Renault 9, Renault 12, Tofaş araçların kullanımı daha yaygındı. Araç teypleri şöför koltuğunun altında güvende miydi? :) 1978 yılında Halit Avcıoğlu tarafından icat edilmiş LPG de epey yaygındı.

RADYO ve Televizyon

Hareketimizin kurduğu Kanal 7 başta olmak üzere, (TV5 2004’de kuruldu.) TRT, reyting oranları yüksek birçok özel kanal o gün de yayın yapıyordu. Efsane programlardan 7’den 77’ye biteli iki yıl olmuş, bugün malesef bize o günü aratan Ekmek Teknesi gibi diziler yayınlanıyordu. Radyo ise her zaman dinlenilmeye devam etti. Bilim kurgu yapımları neticesinde o gün, 2021 kimisi için çok daha modern kimisi içinse çok daha ilkeldi.

Elbette o günkü teknolojiyi hatırlamak adına yazdıklarımız yazacaklarımız bitmez. Önemli olan teknolojinin hayatımızda kapladığı yerin farkına varmak, ona gereken önemi vermediğimiz her an ne kadar kaybettiğimizi hatırlamaktır.

Sağlıcakla!

YAZAR HAKKINDA
M. Esad Ünal
M. Esad Ünal
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN