GELİŞİM

Plan Yapmak

Plan Yapmak
İlk yazımızda hedefi ve nasıl olacağını konuşmuştuk. Bu ay plan yapmak üzerine konuşacağız. Kelime aslen Fransızca. Birincil anlamı: bir yapının, bir kentin, bir makinenin vb. çeşitli bölümlerini gösteren ölçekli çizim. Fakat bu, dilimize yerleşmiş olan kelimenin bizim için ifade edeceği anlam, hedef belirledikten sonra o hedefe ulaşmak için izleyeceğimiz stratejilerin toplamı. 

Plan yapmak çalışmalarımızın düzene girmesi için bize yardımcı olmakla birlikte kendimize vakit ayırabilmemiz için de büyük ehemmiyet taşır. 

Plan kişiye özel olmalı

Hâlık her kuluna farklı yetenekler ve imkanlar verdiği için bir başkasının başarılı olma şekli bizim için uygun olmayabilir. Örnek vermek gerekirse; uyku saatlerinin, dikkat süresinin, zeka, yetenek, vb. hususların kişiden kişiye farklılık göstermesi.  

Gerçekçi olmalı

Plan yaparken oldukça motive olduğumuzu düşünürüz. Fakat bu düşünce, ne yazık ki, zaman zaman gerçekçi olmadığı için uyamadığımız planların çöpe atılmasıyla yalanlanmış olur. Adım adım zirveye ulaşmak bir hedeftir ve adımımızı atacağımız yeri bilmek gerçekçi bir plan yapmak sayesinde olur. Bu da elbette kişinin kendini tanıması ile mümkündür. 

Öncelik planlaması yapılmalı

Plan yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, zannımca bir önem sıralamasının olmasıdır. Kavanoza önce en büyük taşları, sonra daha küçük olanları sonra ise kumu ve suyu koymak kavanozu tamamen doldurmanın tek yoludur. Bu da 24 saati dolu dolu geçirmenin sembolü olarak izah edilir. 

Plan esnek olmalı

Yukarıda da söylediğimiz gibi her kul diğerinden farklıdır. Fakat hayat durağan ve tekdüze iki boyutlu bir şarkı değildir. Dolayısıyla yapılan planların; saat saat değil de öncelik sıralamasına riayet edilerek esnek tasarlanması yapılan planın uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır. 

Esnek bir plan örneği 

Bir piramit çizerek en üst katmanına benim için en önemli olan/ olmasını istediğim şeyi yerleştiriyorum. Örneğin namaz. Bu demektir ki vaktin namazını kılmadan alttaki işlerden herhangi birini yapmayacağım. Bir alt kata Kur’an okumayı, bir alta x saat ders çalışmayı bir alta y sayfa/saat kitap okumayı yerleştirebiliriz. Böylece alışkanlık edinmek istediğimiz rutinleri sıralamış oluruz. X saat ders çalışmayı günün hangi saatlerine göre planlayacağımız bize kaldığı için aynı zamanda esnek bir program hazırlamış oluruz. Elbette unutmadan, hayat yalnızca sorumluluklardan ibaret olmadığı için piramidin en alt katına şu cümleyi bırakmak bizi mutlu edecektir: Helal dairesi geniştir, keyfe kafi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur. 

YAZAR HAKKINDA
Gülnihal Erkit
Gülnihal Erkit
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN