FİKRİYAT

Popülizm ve Diğerleri

Popülizm ve Diğerleri
Popülizm köken olarak Latince populos kelimesinden evirilmiştir. Populus, kelime olarak; güçlü zümrenin karşısında yer alan sıradan halk anlamına gelmektedir. Popülizm önceleri halkın istek ve arzularıyla hareket etme düşüncesine yoğunlaşmış olsa da daha sonraları halkın içinde bulunduğu zor durumdan faydalanmak, boş vaatlerle gücü ele geçirmek veya elde bulunan hâkimiyeti devam ettirmek şeklinde kendini evrimleştirmeyi başarmıştır. Bir başka değişle halk için halkçılık düşüncesi terk edilip iktidar için halkçılık düşüncesi içselleştirilmiştir. 

Popülizmin tek gayesi gücü ele geçirmek ve ele geçirdikten sonra bunun devamını sağlamak olduğu için herhangi bir ideoloji ve görüşe has bir politik kavram olmadığı söylenebilir. Sağdan, soldan her görüşten ve ideolojiden amacı iktidarı elde etmek olan her siyasal parti, popülist söylemleri kullanmaktadır. Popülizmin en çok kullandığı araç manipülasyon olarak karşımıza çıkar ki buda meselenin özünü ortaya koymaktadır. Aslında sadece siyasal partilerde manipülasyonu araç olarak kullanmaz; okulda öğretmen, işyerinde patron, gücü elinde tutmak için diğer bireyleri maniple edebilir. 

İşin siyasal kısmına dönecek olursak siyasilerin popülist söylemlerini büyük halk yığınlarına ilettiği medya ayağına baktığımızda; popülist söylemlerin halk da karşılığının bulması için medya yoluyla alt yapı hazırlanmakta olduğunu görebiliriz. Çeşitli programlarla kendilerine yabancılaşmaya başlayan halk; sürekli tüketime zorlanırken aynı zamanda medyanın hipnozuyla beraber toplumsal çözünmenin yolu açılmış olur. Yiyeceğimiz yemekten hangi marka giyineceğimize hatta hangi marka tuvalet kâğıdını kullanacağımıza bile karar veren medya, tabi ki hangi siyasal partiye oy vermemiz gerektiğine de karar verecektir. Programın birinde kolay para kazananlar yüceltilirken diğer bir programda insanların emek harcayarak kurdukları yuvalarına kadar girilip yatak odasında ki perdenin renginin irdelenmektedir

Sonuç olarak Popülizm toplumsal hayatın içinde; okulda, işte, evde, siyasi arenada, güç ve iktidar dengesinin olduğu her yerde varlığını sürdürmektedir ve buna devam edecek gibi görünüyor. Siyasilerin büyük halk yığınlarını etkilemek için kullandığı medyanın evrimiyle birlikte; Medyanın karşısında ki yeni medyanın (sosyal medya) popülizmi tarihsel ve felsefi kökenlerine yani halk için halkçılık fikrine ve bireysel sorumluklarına daha çok yakınlaştırmaya başladığını görmek umut verici olsa da yeni medyanın dünya çapında sahiplerinin farkında olmamak da günümüz popülizm anlayışının en güzel manipülasyon çeşidi olduğunu gözden kaçırmamaktadır.

 

 

YAZAR HAKKINDA
Temel Karadeniz
Temel Karadeniz
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN