KÜLTÜR SANAT

Radikalizm

Radikalizm
Radikalizm veya köktencilik; köktenci yöntemlerle değerler sistemi ve devrimsel yollar çerçevesinde toplumsal değişim ve toplumsal yapılara odaklanan siyasi ilkeleri savunur. Latince "kök" anlamına gelen radix sözcüğünden türemiştir. Kullanımı toplumsal düzeni büyük oranda etkileyen değişimler içeren aşırı siyasi reformlar üretmeye çalışmak veya bunları desteklemek. Radikalizm başlı başına aşırı bir siyasi görüşe inanmak veya aşırı bir siyasi görüşü desteklemek olabileceği gibi, aşırı olmayan veya aşırı bir görüş olarak doğmamış bir siyasi düşünceyi, aşırı unsurlarla yeniden ele almak da olabilir. Aşırılık anlayışı sübjektif olabileceği için radikalizm görüşü de sübjektif olabilir.

Bazen vikipedia çok sıkıcı olabiliyor. Ama ana fikir olarak radikalliğin bize aşırılık olduğunu gösterebilmesi sitenin güzel bir başarısı. Neyse meselemiz viki değil, radikallik. Ümmet olarak her zaman içimizde her ırktan, her şekilden, her renkten insan olabildiği gibi her uçtan insanlar da olabiliyor. İfrat ekseni üzerinden bakacak olursak meseleye, bir meseleye kökten bağlı olmak ve onu sapındaki çürük noktaya kadar savunmak ve bunda aşırıya gitmeye radikallik diyebiliriz. Ümmet olarak genelde içimizde hep bir radikal cevher var. Mesele bunu ortaya çıkaranlar ve dizginleyenler meselesi. İbn-i sina, farabi gibi filozofların orta yol hesabı. 

Tabi radikalliğin sadece kafa kesme, insan asmaktan, ibaret olduğunu söylemek kesinlikle yanlıştır. Bir siyasi partinin yanlışlarını görmemek için gözleri sıp sıkı yummak veya futbol takımını eleştiren birine “hııı Ronaldo Müslüman bi kere tamam mı .s” demekle aynı şeydir. Yani meselenin yanlışlığı ya da doğruluğu düşünülmeden yolunda ölümü göze alırcasına savunduğumuz ah şu dünyalık meseleler.  Bir abim vardı herkesin kıymet verdiği ve sevdiği, kendisi düşman olurcasına eleştirirdi kendisinden farklı düşünenleri, gün geldi ve bütün sözlerini yuttu içimizde ki en radikal abimiz dün küfür ettiği adamlarla beraber toplantılara yemeklere gider oldu ve öyle bir gün geldi ki radikal abimiz onlarla aynı sahada top koşturur oldu. Boşuna dememiş analarımız büyük lokma ye büyük laf etme diye. Ben, atını savunurken adam öldüren insan biliyorum. Buna da at radikali diyebiliriz. Örnekler çoğaltılabilir tabi. 

Peki hacı abi, ne yapacağız da içimizde ki bu aşırılıklara bir ses, bir yön vereceğiz. Önce kafanı kaldıracaksın kardeşim, dünyanın sadece senin fikirlerinden ve senden ibaret olmadığını göreceksin. Arkasından da bir bardak soğuk suyu diktin mi kafaya bu iş tamamdır. 

Son söz: Uçlarda yaşama kardeşim çünkü uçlar büyük konuşanların yeridir ve bil ki imtihan her zaman büyük konuşup, artistlik yapanlarla beraberdir. 

ÖNCEKİ YAZI ÇADIR KAMPI
YAZAR HAKKINDA
Halil Rahman Çakır
Halil Rahman Çakır
Bir yanı Türk bir yanı Kürt . Açılımın melezlerle de yapılması gerektiğini düşünüyor . Ölecek yaşta olduğunu anlamaya çalışıyor .
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN