GÜNDEM

Sadece Futbol Değil

Sadece Futbol Değil
Kalabalık ailelerden oluşan bir toplumda yetişen bireyler paylaşımcı ve merhametlidir. Kalabalık sofraların ortasına konulan geniş tabaklar bir şeyi temsil ediyor. Aynı tabaktan yemek, sıradan bir yemek olmasa gerek. Şimdi kendine ait oda, kendine ait tabak… hep kendi. Sonra paylaşım ve hemhal olma anlayışı nereye kayboldu? Sorusunun yüklediği şaşkınlık durumu… Bu, biz’den ben’e sürüklenişin ifadesi ya da birlikte güçlü bir toplumu oluşturmak yerine tek başına yalnız, ruhsal sorunlarla boğuşan zayıf bireyler olarak var olmanın garip çabası olarak değerlendirilebilir. 

Konumuz futbol. Giriş paragrafı, konu ile ilgili bakış açısını genişletmek için faydalı olur diye düşünüyorum. Toplum olarak bir şeyi destekler ya da karşı çıkarken duygu kaynaklı refleksler gösteririz. Karşı çıktığımız ya da desteklediğimiz şeyin faydasını/zararını ölçüp tartacak düşünsel çabayı göstermeyiz çoğunlukla. Bunlar bizim gerçeklerimiz. Mesela büyüklerimiz futbola karşıdır. Futbol boş bir uğraştır onlara göre ve kendilerince haklı gerekçeleri vardır. Bu karşıtlıktan çok çekmiş bir genç olarak yazıyorum bunları. Çocuklukta sokakta top koştururken ya da misket yuvarlarken çok badireler atlattım. Birçok defa dedem kovaladı beni hatta dayak da yedim. Misket ya da top gördüğünde tahammül edemiyordu. Onun bu tavrı için üzülüyordum. Ama o zamanlar misket ve top ile ilgili duyduğum masalsı anlatılar beni korkutuyordu. Kaynağını hiçbir zaman öğrenemediğim o ilginç masallar misket ve top’u zulme uğrayan Müslümanların kafası ve gözleri ile özdeşleştiriyordu. Bunları duydukça korkardım ve sonra bahçeye çıkar biraz nefes almak isterdim.  Misket ve top oynadığımda suçluluk hissederdim ve her defasında aynı suçu, “günah benim, suç benim, kurdum bırak bu düş benim” hoyratlığı ile işlerdim. Sonrasındaki cezaları kabul ederdim çünkü suç işlediğime inandırılmıştım. 

Aradan uzun yıllar geçti. Futbolun sadece futbol olmadığını öğrendim. Zamanla futbolun birleştirici bir unsur olabileceğini gördüm. Arkadaşlarla halı saha maçları yaptıkça kaynaştık, birbirimize bağlandık, ünsiyetimiz arttı. Küresel çapta düşünecek olursak ilk paragrafta bahsettiğim yalnız ve güçsüz bireyler değil, birlikte güçlü bir toplum olmaya giden yollardan birinin futbol ve benzeri aktiviteler olabileceğini gördüm. Elbette küresel anlamda sermaye futbolundan bahsetmiyorum. -Ya Fenerbahçelisin ya da kara toprağın- cümlesini bir Fenerbahçeli olarak kurmam. Çünkü fanatizme de karşıyım. Gerçek bir Fenerbahçeli, diğer takım taraftarı arkadaşlarıyla halı saha maçı yaptıktan sonra tüm arkadaşlarına çay ya da yemek ısmarlar. Çünkü Fenerbahçeliler genelde zengindir, bilirsiniz. Hiç olmazsa gönlü zengindir Fenerbahçelilerin. Şu an okuduğunuz tarzdaki bir taraftarlık her taraftarın hakkı. Hakaret etmeden, taşlamadan da sevebiliriz. Böyle yapmayı deneyelim ki zaten eninde sonunda aynı halı sahada top koşturup aynı masada sohbet edeceğiz. İyilik inşa edelim, kötülükle işimiz olmasın.

Aradan zaman geçince haliyle dedem biraz daha yaşlandı. Geçen bayramın ikinci akşamında kuzenlerle bir halı saha maçı ayarladık. Maça gitmeden önce dedemle muhabbet etme şansımız da oldu tabi. Futbola dair eski tavrından eser yoktu. Sadece dikkat edin diyordu. Bu elbette güzel. Ona kızmıyorum. Bu kadar tutucu ve hassas olmasa birçok değeri kaybedeceğimizi de biliyorum. Sadece kendi okumalarımı onun hayat tecrübesiyle birleştirerek ortaya bir şeyler çıkarabilmemin çabasındayım. Ona halı saha maçlarının aramızdaki bağı güçlendirdiğinden bahsettim. Kabul etti, haklısın dedi. Bize; limon alın yanınıza dedi. Maçtan sonra yiyin limon iyidir telkininde bulundu. Sonra araştırdığımda limonun yoğun enerji kaybından sonra alındığında kalp krizi riskini azalttığını öğrendim. İşte bundan bahsediyorum. Birçok zenginliğin farklılıklardan açığa çıktığını düşünüyorum. 

Evet, futbol sadece futbol değil. Kavramları anlamlandıran insandır. İçini dolduran insandır. Çevresini, ailesini, çalıştığı kurumu yaşanılır/yaşanmaz kılan insandır. Futbolu da toplumsal birliği sağlamaya vesile kılacak toplumsal bilinçtir. Bilinçli insan, bilinçli taraftar, bilinçli toplum… Birleştirici bir güç olarak futbol. Anlaşılması temennisiyle… 

YAZAR HAKKINDA
Halim Baran
Halim Baran
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN