KÜLTÜR SANAT

Tarihi Sokaklar

Tarihi Sokaklar
Cremieux Sokağı, Paris, Fransa

Paris’in birbirinden romantik ve sevimli sokaklarından Cremieux Sokağı, rengarenk binalarıyla diğer sokaklardan ayrılmayı başarıyor ve pamuk şeker gibi sokak arayanlar için dünyadaki en güzel sokak oluveriyor. Sokak, 19. yüzyıl sonlarında işçilerin konaklamaları için inşa edilmiş. 144 metrelik sokağın iki yanındaki üç katlı evler tipik İngiliz tarzında inşa edilmiş. Bu sebeple sokak Küçük Britanya olarak biliniyor.

Soğuk Çeşme Sokağı, Fatih, İstanbul

Ayasofya manzarasından 12 ev ve bir sarnıç. İsmini içerisinde bulunan çeşmeden almış sokağın cumbalı evleri tarihin zorlu yolculuğunda hasar almış olsa da restore edilip halka açılmış. Hem Bab-ı Hümayun hem 2. Ahmet Çeşmesi hem de Halı Müzesinin ambiyansına kapılıp, kendinizi bu küçücük sokakta kaybetmek için, Cankurtarandan başlayan Tarihi Yarımada turuna bir an önce çıkmalısınız.

Murray Caddesi, Pretoria, Güney Afrika

Eylül sonundan kasım ortasına kadar Pretoria’nın her yerinde “mor yağmur” olarak bilinen, şehri mora boyayan çiçekler açıyor ağaçlarda. Bölgenin birçok caddesi bu ağaçlarla süsleniyor. Bu caddelerden en güzeli ise Murray Caddesi. Kokulu anlamına gelen Jacaranda ağaçları Güney Afrika’ya özgü olmasa da, ülkenin bu şehrini ünlü etmeye yetmiş. 70.000’den fazla olduğu tahmin edilen ağaçlar ilk kez 1888 yılında ekilmiş caddeye.

Tarihi Kapanca Sokak, Kocaeli

Kentsel sit alanı içinde kalan yolun her iki tarafında, sivil mimarlık örneği yapılardan oluşan bir sokak olup; bir tane çeşme, bir tane sarnıç ve bir tanede okul bulunmaktadır. Sokaktaki birçok evin restore çalışmaları devam etmektedir. Eski tarihsel dokuyu muhafaza eden sokaktır. Kocaeli’ndeki sivil mimari örneklerinin en önemlileri Kapanca Sokak ve çevresindedir. 19'uncu yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bu evlerden 18 tanesi koruma altına alınmıştır.

Petit-Champlain Caddesi, Quebec, Kanada

Bazı sokak ve caddelerin belirli zamanlarda çok daha güzel oldukları bir gerçek. Kimisi bahar aylarında, kimisi karlı kış günlerinde. Böyle caddelerden biri de Quebec’deki Petit-Champlain. Kanada’nın en eski alışveriş caddesi olan Petit-Champlain, her mevsim etkileyici olsa da, kışın dünyanın en güzel caddesi oluveriyor. Şehri karlar kaplayıp, her yer binlerce ışıkla dekore edilince, 400 küsur yıllık binalar da zencefilden kurabiye evlere dönüşüyor. Size de kendinizi masal diyarında hissetmek kalıyor.

Philosopher’s Path (Filozof Yolu), Kyoto, Japonya

Bu sefer sakura ağaçlarının anavatanı, Japonya’ya, kanal boyunca sakura ağaçlarının eşlik ettiği huzur verici bir yere gidelim. Kyoto’nun Higashiyama bölgesinde yer alan, Philosopher’s Path yani Filozof Yolu, yüzlerce kiraz ağacıyla kaplı bir kanalı takip ediyor. Yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki Filozoflar Yolu, Japonya’nın en güzel sokaklarından biridir.

Fas, Şafşavan Sokakları

Ah, Afrika ne gizemli değil mi? Fakat Fas başka bir gizem. Hele o masmavi Şafşavan sokakları… El işlemeli muhteşem kilimlerin, renk renk saksıların süslediği masmavi çıkmaz sokakların arasında kaybolmak isteyecek, hiçbir coğrafyada yakalayamayacağınız güzellikteki harika fotoğraf karelerini burada bulacaksınız.

Yunanistan, Mikonos Sokakları

Yollarından stresin geçmediği, doğallığın hep ön planda olduğu, dünyanın en sade ve temiz sokakları Mikonos’ta. Mavi ve beyaz renklerin hâkimiyetinde olan en fazla 3 katlı evleri, çiçeklerini zemine kadar sarkıtan balkonları, sonu hep denize çıkan yolları, ahşap sandalyeleri ve her pencereden sızan müzik sesleriyle, cennetin varlığını bu dünyada hissedeceksiniz.

Merdivenli Yokuş, Balat, İstanbul

Balat, tarihi dokusu, eski evleri ve güler yüzlü insanları ile İstanbul’un Mahalle kültüründe önemli yer tutar. Merdivenli Yokuş, Balat’ta bulunan en meşhur sokaklardan biri olarak dikkat çekiyor. İki yanında uzanan merdivenlerin arasında kalan yokuşu nedeniyle bu ismi alan sokakta, yan yana sıralanmış eski ve rengarenk evlerin yarattığı görünümün güzelliğine kendinizi kaptırmamak mümkün değil.

Cumalıkızık Sokakları, Bursa

Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180’i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.

YAZAR HAKKINDA
Bahtiyar Kara
Bahtiyar Kara
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN