GELİŞİM

Yemek Ama Nasıl?

Yemek Ama Nasıl?
Önceki yazımızda uyku saatleri ve düzeni hakkında genel bilgiler vermiştik. Bu bilgileri uygulamak için gayret edersek ve en önemlisi de beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirirsek kısa sürede daha sağlıklı ve verimli bir hayatı adımlıyor oluruz. Ramazan bizim için aç olanın halinden anlama ayı olarak geçmemiş olabilir. Fakat ramazan sonrasında daha kanaatkâr ve israftan kaçınan biri olmak için gayret edebilir ve Ramazanı ‘önceki hayatımızın son ayı’ olarak değerlendirebiliriz. 

Yemekte israf nedir?

Genel düşüncelerimizin aksine yalnızca yemeği çöpe atmak değil, gerekenden fazla yemek de israftır. İştiha-i kazibenin sebebini Bediüzzaman, yemeklerin çok çeşitli olmasına bağlar. İsraf ise Yaratıcının en sevmediği durumlardandır: “Çünkü Allah israf edenleri sevmez.’’. Hareketsizlikle birleştiğinde ise hem maddi hem manevi birçok soruna sebep olan bu durum üstesinden gelinmezse iki dünyada da pişman olacağımız neticelere yol açabilir.  

Yediklerimiz maneviyatımızı nasıl etkiler?

Beden ve ruh, sandığımızdan çok daha fazla birbirini etkiler. Bedenimizin sağlığı için çabalamayı bırakmak hem Allah’ın verdiği emanete sahip çıkmamak hem de kulluğumuzu yeterince yerine getirmemek anlamı taşır. Helal ve tayyip olmayan yiyeceklerle bedeni beslemek yeterince düşünüp idrak edemeyen birer beyin ve kalbimizin olmasına yol açar. Ayette belirtilen helal ve tayyibin dışına çıkmak sünnetullaha uymamaktır. Bu da manevi olarak ibadetleri etkiler. “Her bir haramda küfre giden bir yol vardır.’’

Sünnete göre nelere dikkat etmeliyiz?

Bizim için en güzel örnek Peygamber’in (sav) hayatı olacaktır. Az yemek ve az uyku ile hem maddi hem manevi verimimizi artırmamız, O’nun bize gösterdiği ve tavsiye ettiğidir. Tamamen doymadan sofradan kalkmak, iki öğün yemek, tat ve koku olarak ağır yemekler yememek, belli aralıklarla oruç tutmak gibi…

Yemek ve uyku ilişkisi

Birtakım araştırma ve kişisel tecrübelerime dayanarak özellikle erken kalkmak için hafif ve erken yenen akşam yemeğinin size çok yardımcı olacağını söyleyebilirim. Gün içerisinde bol su tüketimi, dengeli ve düzenli beslenmek, paket gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmak; istemeseniz bile sağlıklı uyku düzenini size getirecektir.

Yeterli saat uykuyla verimli gün geçirebilmek için öncelikle beden sağlığımız yerinde olmalı. Fıtraten az uykuyla verimli günler geçirebiliyoruz. Fakat bunun için önceliklerimizin en önemlisi bedenimizi fıtratına yani doğal olana döndürmek olmalıdır. Fıtrata ne kadar uygun hareket edersek hayatımızın o denli güzelleştiğini göreceğiz. 

Geçmiş bayramınızı kutluyor ve bir Ramazan’ı geride bıraktığımız şu günlerde nefsimi başta olmak üzere sizleri hayatımızın kendisini Ramazan kılacak adımlar atmaya davet ediyorum. ‘’Ömrü Ramazan olanın ahireti bayram olur.’’

 

YAZAR HAKKINDA
Gülnihal Erkit
Gülnihal Erkit
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
Şevval Urhan
18-06-2020 - 12:44
Eline emeğine sağlık canım arkadaşım
YORUM YAPIN