EDİTÖR

Yeni Aktivizm

Yeni Aktivizm
Gelişen teknoloji ile birlikte değişen dünya birçok kültürel öğemizi de değiştirmektedir. İnternetin gelişimi ile küreselleşen dünya, önce sosyalleşme kavramımızı değiştirdi. Eskiden mekanlarla ve o mekanlardaki insanlarla sınırlı olan sosyalleşme, dünya genelinde bir bilgi ve iletişim ağı olan internetin gelişimi ile bambaşka bir boyuta taşındı. Burada bahsedilen, bugün kullandığımız sosyal ağlar değildir. İnternette paylaşım ilk olarak blog kültürü ile başladı. Bloglar sosyal ağlar öncesinde başka insanlarla bir şeyler paylaşmanın en etkili yoluydu. İnsanlar kişisel tecrübelerini, gezdikleri yerleri ve bunların haricinde paylaşmaya değer buldukları her şeyi buradan başka insanlarla paylaşıyorlardı. 

Blog kültürünün gelişmesi ve sosyalleşmenin artması ile birlikte insanlar bu sanal dünyadaki tecrübeleri daha gerçeğe yakın hale getirme dürtüsü ile gerçek hayatta yaşadıkları sosyalleşme araçlarını dijital dünyaya taşımaya başladılar. Bu öğelerden belki de en önemli ve etkili olanı olan aktivizm de dijital dünyaya taşındı. Artık insanlar sokaklara dökülmek veya evlerinde oturmak yerine sanal dünyadan tepkilerini ortaya koymaya başladılar. Bu tepkiler başlarda mail yoluyla toplanan dijital imza hareketleri ile başladı. Bir süre böyle devam ettikten sonra bugün sosyal ağlar veya sosyal medya olarak bildiğimiz paylaşım ağları kuruldu. Bu defa aynı durum bu genel paylaşım ağlarında ortaya çıkmaya başladı. Twitter’da hashtag olarak bildiğimiz eylemler bunun en basit halidir. Artık eylemler için sokaklara dökülmeden önce sosyal ağlar üzerinde dijital aktivizm denilen yeni aktivizm türü gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Bunun ülkemizde en etkili ve bariz örnekleri 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Gezi olayları esnasında yaşandı. Farklı kitlelerden milyonlarca kişi aynı anda paylaşımlar yapmaya başlamıştı bu olaylarda. Aynı şekilde bunlara benzer olarak küresel anlamda Arap Baharı örnek verilebilir. Bu yeni aktivizm artık hükümetlerin ve bölgesel birliklerin kararlarına etki etmeye başladı ve bu değişen olgularımızdan sadece bir tanesidir.



Sevgili Okur!

Bu ay senin için belki de her gün dahil olduğun ‘Dijital Aktivizm’ olgusunu açıklamaya çalıştık. Bunun haricinde sizleri sinema ve edebiyatın derin sularında bir gezintiye çıkarmaya çalıştık. İzafiyet teorisi ve yerli uçan arabamız Cezeri’yi okurken yeni şeyler öğrenmeni umut ediyoruz. 

 

 

 

YAZAR HAKKINDA
Enes Yıldırım
Enes Yıldırım
Genç İstikbal Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN