GÜNDEM

Hayalet Olsan Ne Yapardın?

Hayalet Olsan Ne Yapardın?
Görünmez olsaydın ne yapardın? Mesela, insanlar senin yaptığın eylemleri görecekler ama seni göremeyecekler... Nasıl bir duygu içerisine girerdin? İnsan, yaptığı yanlışların kendisi tarafından yapıldığını bilmediği durumlarda elbette yanlışları yapma konusunda daha rahat davranır. Bu her insan için geçerli olmasa da nefis bize, şeytanla birlikte bu şekilde davranmayı fısıldar. Bu yüzden sosyal medyada takma isimlerle dolaşan görünmez adam(!)lar ya da kadın(!)lar her şeyin altına yorum yazmayı, hakaret etmeyi kendilerine âdetâ bir görev bilmişlerdir. Bazıları da gerçek isimleri ile yazarlar ama bu kesim biraz azınlıkta kalır.

İnternet bize her konu hakkında bilgi sahibi olduğumuz zannını verdi. Sadece, her konuda bilgi sahibi olduğumuz zannını verse iyiydi ama her konuda fikir sahibi olduğumuzu da sandırmaya başladı. ("Sandırmak" da nasıl bir kelimeyse "kandırmak" a çok benziyor. "Sundurmak" kelimesiyle de yakın akraba gibi ama neyse konuyu fazla dağıtmayayım çünkü sundurmak kelimesiyle alakalı detaylı bilgi sahibi değilim!) Bu yüzden, kendi fikrine ters gelen her paylaşıma yorum yazmak ve kendi bilgisini kesinmiş gibi sunmak normalimiz oldu. "Benim bildiğim kadarıyla" ifadesi pek kullanılmaz oldu (hoş, önceden kullanılıyor muydu onu da bilmem?) "Yanlışım varsa düzeltin ama" ifadesi zaten lügatlerden silinmek üzere. "Yanlış anlaşılmak istemem" "hakkınızı helal edin" gibi nezaket içeren kelime gruplarını fikirlerimizin arasına serpiştirmek pek az rastlanan bir durum oldu. Oysa senin fikrine bu şekilde muhalefet eden bir insan olsa ne kadar da hoşuna gider ve bu sefer "acaba dedikleri doğru olabilir mi?" diye düşünmeye başlarsın. Demek ki düzgün, kendi fikrinin de yanlış olma ihtimalini belirten bir üslupla söylenen fikir, karşı tarafın direkt aklına ulaşıyor! Fikirlerimizi sunarken karşı tarafa "haddini bildirme"yi mi istiyoruz yoksa fikrimizi güzel bir şekilde sunmak ve karşı tarafın düşünmesini sağlamayı mı?

Aciz bir varlıksın. Muhtemelen 20-25 sene kadar önce bir su damlası bile değildin. Kainattaki birçok şeyin daha farkında değilsin. Her konuda fikir sahibi olacak kadar bir ömür yaşamadın. Müslüman insan mütevazıdır, fikirlerini ifade ederken de muhatabının ruhuna hitap edebilmek için uğraşır, sinirlerine değil :=)

Neticede, gündemdeki her konu hakkında yorum yapmak zorunda değilsin. Tüm millî, dini bayramları, bilmem nerenin kurtuluşunu, Dünya süt gününü falan da paylaşımlarda kutlamak zorunda değilsin. Sen paylaşmayınca bir şeyler eksik kalmıyor. Sürekli paylaşım yapmaya, yorumlarda bulunmaya biraz ara ver ve kendini yetiştir dostum. Bizim bir derdimiz var, derdimiz için çalışalım olur mu? Allah'a emanet...

Not: Bugün Allah için ne yaptın? sorusunu kendine sor. Cevabı sanırım "Sosyal medyada birine kapak yaptım" olmamalı...

YAZAR HAKKINDA
Hasan Uzun
Hasan Uzun
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN