GÜNDEM

Çağdaş Mimikler Emojiler

Çağdaş Mimikler Emojiler
İletişim, en bilinen tanımı ile ‘Bir duyguyu, düşünceyi, bilgiyi akla gelebilecek herhangi bir yolla aktarmak’ olarak bilinir. Tarihte bu birçok kalıba bürünmüş, farklı araç gereçler kullanılmış ve insanlar birbirleriyle bir şekilde iletişim halinde olmuşlardır. Dumanla haberleşmeler, posta güvercinleri, telefonlar, telgraflar ve elbette hepimizin hemen hemen her gün defalarca kullandığımız emojileri.

Bir çeşit ideogram (fikir belirten işaret) olan emojiler, daha çok yüz ifadeleri, çok kullanılan nesneler, hayvanlar, hava durumları gibi çeşitli kategoriler altında sınıflanmakta ve her geçen gün yenileri üretilmektedir. Durumlarını uzun uzun ‘hava çok sıcak’, ‘canım çok sıkılıyor’ gibi cümleler yazmaktansa sadece bir cümle ile insanların hayatını kolaylaştırmış ve dünyada aniden popüler olmuştur.

İlk emoji , 1998 yılında Güney Hindistan’da yaşayan bir Japon ( Shigetaka Kurita) tarafından oluşturulmuştur. Mobil bir platformda çalışan Kurita, bunları yaparken Manga (Japon çizim sanatı)’dan ilham aldığını ve oluşturduğu ilk 180 emojiyi kentteki insanları gözlemleyerek yaptığını söyler.

Daha sonraları uzun bir zaman kullanılan noktalama işaretlerinden oluşan emojileri de oldukça ilgi çekiciydi. Örneğin iki nokta üst üste kapa parantez :) tebessüm etmek, noktalı virgül ve kapa parantez ;) göz kırpma, iki nokta üst üste ve ‘D’ harfi :D kahkaha, büyüktür işareti ve üç rakamı <3 kalp manasına geliyordu. Günümüzde hala emojilere alışamayanlar bu işareti kullanabiliyor. :) 

Emoji, hayatımızda vazgeçilmez bir noktaya doğru gidiyor. Hatta öyle bir duruma geldi ki iki kişi konuşurekullanmadan konuşursa aralarında bir sorun olduğunu, son zamanlarda o kişiye kötü bir söz söyleyip söylemediği aklından geçiyor. Örneğin:

-Merhabalar nasılsın ????

-iyiyim siz?

-tanıyamadınız galiba ???? ben Mehmet

-Mehmet sen miydin ???? 

250’nin üzerinde hayvanlardan, fiillerden, duygulardan, düşüncelerden bahseden emojilerde dünya üzerinde en fazla kullanılan emoji ise gözlerinden yaş çıkan kahkaha emojisi. Bunu arkasından kalp emojisi takip ediyor. Kahkaha, 2.437.191.227 adet iken kalp 1.171.812.814 olarak ortalama bir rakam sunuyor bizlere. (Twitter’da anlık emoji kullanımı için aşağıdaki karekodu kullanabilirsiniz) Dünyada bu kadar sevgisizlik, savaş, üzüntü varken en çok kullanılan emojilerin kalp ve kahkaha olması, yüzü asık emojinin de on dördüncü sırada olması ve 345.052.254 milyon kullanılması ise emojilerin samimiyeti hakkında akıllarda soru işaretleri de bırakmıyor değil.

Pazarlama Ajansı ve Araştırma Firması FikriMühim’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de en fazla kullanılan emojiler de aşağıda verilmiştir.



Emojileri, hayatın birçok alanında artık içimizdeler. Konuşmalarımızda, Televizyon reklamlarında hatta son zamanlarda parti maskotları olarak bile kullanılmaya başlandılar. Gelecekte emojilerin durumlarını ve hayatımıza olan etkililerini kestirebilmek çok zor ama emojisiz bir hayat herkes için zor gözüküyor.

 

 

YAZAR HAKKINDA
Melih Bahaddin Küçük
Melih Bahaddin Küçük
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN