GELİŞİM

Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyım?

Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyım?
Ülkemizde her yıl yaklaşık 2 milyon genç, üniversite sınavına giriyor. Daha önce üniversite sınavına girmiş ve başarılı olmuş öğrenciler, bu sınav maratonunu okulda ve etüt merkezlerinde aldıkları eğitimin üstüne, bir de bireysel çabaları sayesinde hayalini kurdukları bölüme eriştiler. Her sene duymaya alıştığımız “Bu seneki sınav öncekilerden çok daha zordu” sözü, bu yıl eleştiriden ziyade bir gerçeği ifade edecek. Günlük yaşantımızı dahi sekteye uğratan bu pandemi süreci, hayatımızın her yönünü etkilediği gibi eğitim alanımızı da olumsuz etkiledi. Bu durum neticesinde 2021 yılında yapılması planlanan YKS sınavında başarıyı belirleyecek en önemli kriter, örgün eğitim ve etüt merkezleri açık olmadığı için bireysel çabanız olacaktır. Bizler de sınav günü hızla yaklaşmaktayken siz öğrenci kardeşlerimizi rakiplerinizden birkaç adım öteye taşıyacak, rehber niteliğinde bir dizi yazı yazmaya karar verdik. Bu yazımızda sizlere hangi derse nasıl çalışmanız gerektiği ile ilgili kısa kısa tüyolardan bahsettik, umarım faydalı olur.

Öncelikle bilmeniz gereken şey YKS'nin iki basamağı olan TYT ve AYT’nin içerik olarak farklı olduğudur. TYT sınavı genel kitleyi kapsadığı için sayısalcıların sözel derslerde, sözelcilerin ise sayısal derslerde fazla zorlanmaması amacıyla çok fazla ince detay içermez. Bilgiden çok yoruma dayalı olan bu sınava iyi çalışırsanız, AYT sınavına %60 oranında hazır olursunuz. Bundan sonrasında TYT için geneline hâkim olduğunuz derslerin, AYT için derinine inmek kalır.

İlk olarak bahsetmek istediğimiz ders Türkçe, zirâ sınavda da ilk olarak çözmenizi tavsiye ettiğimiz ders budur. Çünkü insan zihninin konsantrasyon yoğunluğunun en fazla olduğu zaman sınavın ilk yarım saatidir. Tamamen paragraf okuma üzerine dayalı olan Türkçe dersini eğer sonralara bırakırsanız, konsantrasyonunuz düştüğü için okuduğunuzu tek seferde anlamayacak, bu sebeple tekrar okuyacaksınız ve sonuç olarak hem vakit kaybedeceksiniz hem de hata oranını arttırmış olacaksınız. Ayrıca Türkçeyi en başta çözmek tek başına yeterli olmayacaktır. Sizin vakitten tasarruf yapmanız için okuduğunuzu tek seferde anlamanız gerekiyor. Paragrafları hızlı okuma ve anlamanın en kolay yolu ise sık sık kitap okumaktır.

Matematik dersine gelecek olursak, başlıca yapmanız gereken şey konuyu çok iyi öğrenmek olmalıdır. Daha sonra bol bol çözümlü soruları incelemenizi tavsiye ederiz. Çünkü matematikte konu başlıkları değişmez fakat soru kalıpları sık sık değişir. Bu çok çeşitli soru havuzu içerisinde doğru formülü bulabilmek için bildiğimiz soru kalıpları sayısını artırmamız gerekiyor.

Matematik dersi için söylediklerimiz Fizik ve Kimya dersleri için de geçerlidir. Konuyu iyi anlamalı ve ayrıntılar üzerine çaba sarf etmelisiniz. Kesenize fazladan koyacağınız tek bir ince detay bile sıralamanızı binlerce kişinin önüne atacaktır. Ayrıca öğrenmiş olduğunuz ince detayları ufak ufak semboller ile eşleştirirseniz sınav sırasında bu detayların aklınıza gelmesi çok daha kolay olacaktır.

Gelgelelim birçoğumuzun baş belası olan Biyoloji dersine J Bu öyle bir derstir ki ne Türkçedeki gibi yoruma dayalı sorular çıkar ne de Matematikteki gibi tekrara dayalı soru şablonları ile karşılaşırsınız. Biyoloji dersi hakkında verebileceğimiz tek tavsiye konuları yalayıp yutmanızdır. Diğer derslerde olduğu gibi yan dersler sayesinde öğrenmenizi kolaylaştıracak etkenler biyoloji dersi için pek mümkün olmamaktadır. Onun için bu derse oldukça önem vermeli ve konularınızda eksik olmadığı noktasında emin olmalısınız.

Tarih dersinde ise genel hatları bilmek çok önemlidir. Tarihte yaşanmış olayların tamamını ezbere bilmenize gerek yok. Bir çağda gerçekleşen belli başlı yapıtaşı diyebileceğimiz olayları bilirseniz, geri kalan olayları sınav sırasında da bu iskelet üzerine inşa edebilirsiniz. Son olarak şunu da belirtmeliyiz ki tarih dersindeki bakış açınız sebep-sonuç odaklı olmalıdır. Olayları böyle yorumlamalı böyle incelemelisiniz ki bilmediğiniz olayları bile bu bakış açısıyla çözebilirsiniz.

Şimdiye kadar bahsettiğimiz derslerin kimisi mantığa hitap ederken kimisi ise hafızaya hitap ediyor. Coğrafya dersi ise görsel hafızaya hitap ediyor. Sınav sırasında tamamen görsel hafızanızın yardımına ihtiyaç duyacağınız bu ders için internet üzerinde pek çok ücretsiz boş harita mevcuttur. Bu haritaların yardımı ile coğrafya dersine çalışırsanız sınav sırasında görsel hafızanız, bilgileri sizin kullanımınıza sunacaktır.

Bunun gibi kısa kısa tüyolar ile rakiplerinizin önüne geçmeniz mümkün. Fakat unutmayalım ki başarıya ulaşmak kolay bir iş değildir. Başarı ancak istikrarlı bir şekilde peşinden koşarsanız sizin olur ve yine unutmayalım ki başarıya sadece umudunu kesmeyenler ulaşacaktır.

Adım adım sınava doğru. Bir sonraki adımda görüşmek üzere...

YAZAR HAKKINDA
Ahmet Fazıl Şenol
Ahmet Fazıl Şenol
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN