GÜNDEM

Troll’üm Troll’sün Troll

Troll’üm  Troll’sün  Troll
Son zamanlarda özellikle sosyal medya ortamında sıklıkla duyulan bir sözcük olan troll, artık sosyal medya batağına düşmüş bir çoğumuz tarafından da bilinir ve hayli yaygın şekilde kullanılır halde gelmiştir. Esasen ‘Troll’ kelimesi sıkça kullanılan bir tabir olmasına rağmen ne anlama geldiği konusunda sorular bulunmaktadır.

Sözlük anlamlarına bakıp kelimenin manalarına inecek olursak; gemide kullanılan bir çeşit ağ, İskandinavya folklorunda bir mitolojik yaratık ve internet terimi gibi üç ayrı anlamı olan 'troll'  tabi günümüzde daha çok sosyal medya üzerinden duyulan bir terim haline gelmiş durumdadır. Bu sözcüğün kökeni İngilizcedir. Dilimizde alaycılık, mizahi bir üslup anlamında kullanılmaktadır.  Aslında 'internet troll’ü', mitolojideki 'trol' adı verilen yaratıktan esinlenilerek türetilmiş bir kelime olup tıpkı mitolojideki trol gibi internet trolü de gizlenerek sorun oluşturmaya çalışır. Troll, mümkün olan her durumda öfkeli ve yıkıcı tavırlar sergiler. Üstelik bunların da çoğunlukla gerçek bir amacı yoktur.

Sosyal medyada açılan sahte hesaplar genellikle troll olarak nitelenir. Bu hesapların hedefi, kitlelerin düşüncelerini etkilemektir. Sosyal medyada bu hesaplar çok sayıda paylaşım yaparlar ve belirli fikirleri insanlara kabul ettirmeyi hedeflerler.  Aslında internetin her mecrasında, çok sayıda trolle rastlanabilir. Video yorumlarında, popüler bloglarda ve haber sitelerinin yorumlar bölümünde bolca lanetleyici troll yorumuna rastlamak mümkündür. Açık fikirli insanların tartışması için açılan forumlar da trollerin varlık gösterdiği mecralardır. Birbirini  anlama ve kendi görüşlerini aktarma gayretinde olan insanlar arasına sızan troller, forum moderatörleri tarafından engellenmezse forumun maksadını kaybetmesine neden olurlar.

Bu bağlamda aslında iki farklı troll grubundan bahsetmek mümkündür. Bunlardan ilk grup değindiğimiz üzere kendilerini, online ya da değil, içinde bulundukları topluluktan ayırarak bu toplumun kurallarına uymaz ve topluma aidiyet sorumluluğu üstlenmezler. Genellikle kendilerini nezaket kurallarından ayrı tutarlar. Bu gurup troller, belli bir grubu yahut bireyi hedef alarak onları kızdırmak ve tepki toplamak amacıyla paylaşımlara yorum yapabilirler. Bu bağlamda diğer kullanıcı gruplarını küçük düşürmek ve aşağılamak eylemlerinin temel amacıdır ve kasıtlı bir ilgi çekme gayesi dikkat çeker.

Troll dediğimiz kitlede ikinci grup ise trollüğü mizah ve eğlence amaçlı yapmakta olup, belirli bir grubu ya da bireyi hedef almaksızın gerçekleştirirler. Bir konu, düşünce ya da sorun mizahi açıdan ele alınır; amaç yine ilgi çekmektir. Ancak bu trolling  faaliyetlerinde kötü niyet ve zarar vermekten uzak bir yol izlenir. ‘Trollemek’ denildiğinde hangi amaçla ve ne şekilde yapıldığı haliyle son derece önemli ve ayırt edici özellikler taşımaktadır.

Bu bağlamda bizim ayırt etmemiz gereken husus, bir fikri,kişiyi ya da kurumu aşağılamadan, küçümsemeden ve hakaret etmenin yanı sıra bahsi geçen hususa zekice ve üslubu olan  mizahi yaklaşımdır. Ne olursa olsun trollemek kavramı inanan ve ahlaki değerleri olan biri için asla seviyeli bir mizah anlayışından öte değildir. Sosyal medya kullanırken de sağımızdaki ve solumuzdaki melekler tarafından izlendiğimizi düşünecek olursak sosyal medya bataklığındaki ‘Troll’ kavramı adı altında bize sunulan argümanları hayatımızda normalleştirmemeli ve kullanmaktan imtina etmeliyiz. Bizi dertsiz bırakma Allah’ım…

ÖNCEKİ YAZI LİNÇ ETME!
YAZAR HAKKINDA
Mücahit Yıldız
Mücahit Yıldız
Genç İstikbal Dergisi Yazarı
YORUMLAR
İçeriğe ait yorum bulunmamaktadır.
YORUM YAPIN